Voordat u van start gaat, beslist u in welke vorm u uw onderneming gaat uitoefenen: alleen of samen met anderen. U kunt er ook voor kiezen om, eventueel samen met anderen, een zogenoemde rechtspersoon in het leven te roepen. De vorm die u kiest voor de uitoefening van uw onderneming heet rechtsvorm. De rechtsvorm is niet alleen van belang in verband met aansprakelijkheid, maar is ook van invloed op uw belastingverplichtingen. De onderneming kan de volgende vorm hebben:
Er is een aantal belangrijke verschillen tussen een rechtspersoon en een onderneming die door uzelf, eventueel samen met anderen, | ||||
Eenmanszaak | Maatschap | |||
Vennootschap onder firma (VOF) Man-vrouwfirma Als u aan het urencriterium voldoet, kan ieder van u gebruik maken van de speciale regelingen voor ondernemers. Voor partners die als VOF (en dus als man-vrouwfirma) erkend willen worden, geldt dat er sprake moet zijn van een gebruikelijk samenwerkingsverband. Of dat zo is, hangt af van de werkzaamheden die u verricht met uw partner. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 'hoofdactiviteiten’, ‘niet-ondersteunende werkzaamheden’ en overige werkzaamheden. Zijn de niet-ondersteunende activiteiten ongelijk verdeeld, dan tellen die uren niet mee voor het urencriterium. De partner die niet voldoet aan het urencriterium, komt niet in aanmerking voor de speciale ondernemersfaciliteiten. De regels voor de BTW, de loonheffing en de premies werknemersverzekeringen zijn hetzelfde als bij de VOF. De man-vrouwfirma is geen rechtspersoon. Elk van de partners is met zijn persoonlijke vermogen hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van de schulden van de firma. Dit geldt ook als u niet in gemeenschap van goederen bent gehuwd. Commanditaire vennootschap (CV) Van een besloten CV is sprake als toetreding of vervanging van commanditaire vennoten alleen kan plaatsvinden met toestemming van alle vennoten. Bij een open CV hoeft ten minste één vennoot geen toestemming te geven. De open CV is zelfstandig belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Voor de BTW is de CV als geheel ondernemer. De BTW-regels zijn op de CV van toepassing. Als u namens de CV personeel in dienst neemt, krijgt de CV te maken met loonheffing en premies werknemersverzekeringen. Neem voor meer informatie over belastingheffing bij een CV contact op met de Belastingdienst. De CV is geen rechtspersoon. Elke beherende vennoot is met zijn persoonlijke vermogen hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van de schulden van de CV. De stille vennoten lopen het risico hun ingebrachte kapitaal te verliezen. Voor de schulden van de CV zijn zij alleen hoofdelijk aansprakelijk als zij zich bemoeien met de gang van zaken in de onderneming of als hun naam gebruikt wordt in de CV. Besloten vennootschap (BV)
De kapitaalsbelasting wordt berekend over de hoogste van deze twee. De BV wordt beschouwd als de ondernemer. De BV betaalt over de winst vennootschapsbelasting. Het tarief voor de vennootschapsbelasting is over de eerste EUR 22.689 van het belastbare bedrag 29% en over de rest 34,5%. Voor de BTW is de BV ondernemer. De BTW-regels zijn op de BV van toepassing. Als de BV personeel in dienst neemt, krijgt de BV te maken met loonheffing en premies werknemersverzekeringen. Als u zelf directeur of eigenaar bent van de BV en u ontvangt een salaris van de BV, dan gelden voor u wat de belastingen betreft dezelfde regels als voor andere werknemers. Over het salaris houdt de BV als uw werkgever loonheffing in en u betaalt net als elke werknemer eventueel ook inkomstenbelasting. Let op! Als u zich geen of een ongebruikelijk laag salaris laat betalen, kan de belastingdienst toch een zogenaamd fictief loon voor u vaststellen. Over dit fictieve loon moet dan loonheffing worden betaald. Als de BV dividend uitkeert op uw aandelen, houdt de BV dividendbelasting in. Bent u zelf eigenaar van de BV, dan bent u niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Dat geldt doorgaans ook voor meewerkende familieleden. De BV is een rechtspersoon. De BV is daarom in principe zelf aansprakelijk voor haar schulden. Maar als directeur of eigenaar kunt u bij wanbeheer ook aansprakelijk worden gesteld. Zie ook: de brochure Aansprakelijkheid van bestuurders. Deze brochure is niet opgenomen op deze website. U kunt de brochure bestellen bij de BelastingTelefoon voor Ondernemers: 0800 - 0443. De BelastingTelefoon is te bereiken op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 22.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Stichting of vereniging Voor de BTW is de stichting of vereniging ondernemer als die voldoet aan de eisen van het ondernemerschap. De BTW-regels zijn op de stichting of vereniging van toepassing. Zie ook: de brochure Aansprakelijkheid van bestuurders. Deze brochure is niet opgenomen op deze website. U kunt de brochure bestellen bij de BelastingTelefoon voor ondernemers: 0800 - 0443. De BelastingTelefoon is te bereiken op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 22.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.
|